Ismeretlen ismerősök az Internetről

Ropi
Posts: 1096
Joined: 2009.11.14. 00:11

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by Ropi »

Engem a figura kettévágottsága jobban zavar, mint a jelenléte (planetarmoron postolta a tag a készülő vignettát, akkor még nem volt megrövidítve a vk), főleg a "háttértörténet" ismeretében.
Arthur, téhával, röviduval
Ju suis Charlie

Sokolka
Posts: 4357
Joined: 2009.11.21. 01:20

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by Sokolka »

Ahogy Medve is írja, nem csak az ötlet, hanem maga a gyakorlat az ami esztétikai értelemben bukta itt.
A művészettörténetben több évezrede konkrét szabályok, és azok viszonyrendszere határozza meg  az emberi testet, mint modult/mint az egészet jelképező szimbólumot. Szigorú és kultúrtörténetileg megmásíthatatlan (talán nevezhetjük egyetemesnek - és itt vállalom a vitát is bárkivel aki ismeri a "régi közös hitet") előírások mentén bontható csak meg ez az egység.
Ezek a szabályok annyira erősek, hogy a gyógyászatban külön ágazat foglakozik a gyakorlati eseteknél, az anatómiai, az élettani és az íratlan esztétikai dogmák egyidejű megfeleltetésével.

Ezért komoly felelősség, hogy hogyan csonkolunk egy organikus formát, legfőképpen egy humanoid felépítésű testet.
Szerencsére a többségnél annyira mélyen beivódtak ezek a normák, hogy művészeti előképzettség nélkül is pl. furcsának látjuk azokat a bust-okat, amelyek mindkét kéznél könyök alatt csonkolt, vagy éppen ellenkezőleg mindkét kézfej látszik, de a törzs a n. bord. alatt metszett stb.
Sajnos ennél a munkánál sem tudatosan, sem ösztönösen jól nem sikerült a test megjelenítése. Kár, hogy nem keresett rá, hogy a klasszikus művészetben hogyan elfogadott az ábrázolásmód, mert ezért most az egyébként qualitásos kivitelezés ellenére is többen fogják furcsának, vagy megbotránkoztatónak látni, mint érdekesnek, vagy jónak  : :)

MIKE
Posts: 866
Joined: 2009.09.25. 23:20

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by MIKE »

Szerintem teljesen rendben van, csak az fura, hogy sokan tárgyakat vágnak fel így!
Szerintem ebben lehet az érdekesség akinek zavaró!
Van olyan vadász figura ahol egy viziló van felvágva és teljesen rendben van esztétikailag!
A mondanivaló, cselekvés, történet része, csak mellékszereplő!
Kb. ennyi! :D

szittyah
Posts: 335
Joined: 2010.04.26. 03:04

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by szittyah »

elnézést, hogy elterelem a témát, meg azért is, mert nem figura...de nem találtam passzentosabb topikot neki.
szerintem teljesen beteg... :)
http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=119&t=32671
"Az embernek - ahogy múlik az idő - törekednie kell látókörének szűkülésére, majd egy bizonyos életkor betöltése után szert kell tenni egy egészséges csőlátásra." Pozsonyi Ádám

Az életben két dolog után fut az ember, egyik a nő, a másik a beöntés.

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by Freddy »

Medve9 link wrote:Végül pedig a kompozícióból kilógó, elvágott dolgok szerintem esztétikai szempontból akkor is levesznek a látvány élvezetéből, ha mondjuk az elvágott tárgy egy vasútisin, vagy távíróvezeték, nemhogy egy hulla.
Szerintem ezt is mindig az adott kompozíció dönti el, az se jó, ha valami elviszi a  fókuszt a fő témáról (pl a vasúti sín jó példa, nem lehet az egész vonalat megépíteni a Nyugati Pályaudvarig  ;D) Az persze nem árt, ha nem a fő megtekintési irányban van a nagy, látványos vágás.

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Ismeretlen ismerősök az Internetről

Post by Freddy »

Meg szerintem nem is annyira maga a vágás élessége zavaró általában, hanem a szem előtt lévősége. Egy éles vágás se zavaró, ha mondjuk pl (sínnél maradva) a fő nézési irányból takarásban van, van előtte mondjuk egy bokor, peron sarka, szénkupac, mittudomén.
A halott vietkong se lenne feleennyire se furcsa, ha mondjuk kicsit hátrébb helyezkedne el, és egy bokor, vagy páfrány alól lógna ki. Mondjuk, hogy a katona csekkolta, tényleg meghalt-e, (nem csak halottnak tetteti magát, hogy alkalmas pillanatban felugorva létszámleépítést végezzen az imperialisták között; ez bevett csel volt), és továbbindulva ezt jelzi a társainak.

Post Reply

Return to “Hasznos linkek – Figurák”