Történelmi vs freestyle

Párbeszéd a magyar makettező életet érintő kérdésekről.
Veteranus
Posts: 888
Joined: 2011.02.07. 03:57

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Veteranus »

Szerintem, ha egy egykori harckocsinak megvannak a részletei és van aki mégsem úgy csinálja az freestyle. Több ilyennel is lehet találkozni. Egyszerűen neki nem úgy tetszik, vagy nem fontos neki, hogy az ismert eredetit másolja.
Aki azonban törekszik arra, hogy egy maketten a történelem legyen megjelenítve az ismert források alapján és hajlandó ezért változtatni a kritikák szerint, az vagy eltalálja a hiányzó részt, vagy nem, de az különbözteti meg a freestyle kollégától, hogy ő megcélozza a valóságot.

Forintos
Posts: 2738
Joined: 2010.11.13. 00:19

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Forintos »

Úgy értelmezem a dolgot, hogy ha egy maketten nincs cáfolható részlet, tehát elképzelhető, hogy lehetett volna olyan is, akkor már történelmi hűségű, persze a mérettől és anyagtól eltekintve, ami már önmagában egy kérdőjel. :) Ha viszont kitalált, oda nem illő, lehetetlen részletekkel van ellátva, az már "freestyle", fantázia kategória. Viszont a legjobban dokumentált járműveknek is vannak olyan részletei, amikről nincs 100%-osan megbízható forrás. Ezt végül mégis csak fantázia alapján lehet elkészíteni. És akkor mi van? :D
Kálmán
Image

Veteranus
Posts: 888
Joined: 2011.02.07. 03:57

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Veteranus »

Azt hiszem itt csak az ismert részletek alapján tudunk  kategorizálni, van olyan aki még azokat sem tartja, na az freestylos.
Az ,hogy valaki egy nem bizonyítható dolgot próbál ábrázolni, rekonstruálni, az vitatható történelmi hűség.
A régészetben az olyan dolgot amit nem bizonyítottak vagy kihagyják a rekonstrukcióból, vagy azt mondják, a többi lelet alapján ilyen lehetett.

User avatar
Grüne Teufel
Posts: 612
Joined: 2012.03.14. 14:35

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Grüne Teufel »

Szerintem mindegy , hogy a ló melyik oldaláról ülsz fel a nyeregbe, a lényeg, hogy ne háttal ülj a menetiránynak és legalább egy kicsit tudjál lovagolni.

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Freddy »

Veteranus link wrote:Aki azonban törekszik arra, hogy egy maketten a történelem legyen megjelenítve az ismert források alapján és hajlandó ezért változtatni a kritikák szerint, az vagy eltalálja a hiányzó részt, vagy nem, de az különbözteti meg a freestyle kollégától, hogy ő megcélozza a valóságot.
Én ezzel értek egyet, azzal a kiegészítéssel, hogy sokszor azért bizony meg kell elégedni a valószínűvel. Talán csak a németesek (a népszerűsége miatt agyonkutatott és -publikált téma miatt) és a 2000 utáni dolgok kedvelői (a nyílt nap+olcsó digitális gép+internetes képmegosztás kombónak köszönhetően) élvezhetik azt a luxust, hogy a makettjük konkrét tárgyáról egynél több fényképet ismernek, a Magyar Királyi Honvédség történetéből több száz példányban rendelkezésre álló járműveknél is sokszor összeteheti az ember a kezét, ha egy-két normális képet talál. És akkor ez még mindig valóságos képorgia a Magyar Néphadsereg 1950-1970 közti időszakához képest.

User avatar
PanzerMatyi
Posts: 1127
Joined: 2011.06.30. 07:49

Re:Történelmi vs freestyle

Post by PanzerMatyi »

Sziasztok!

Azt hiszem, azt előttem szólók 95%-a NEM OLVASTA EL a moderátor által írt, s a "freestyle" besorolásra vonatkozó információs mappát!Íme, tegyék meg, ha kérhetem: http://www.makett.org/index.php/topic,4544.0.html A "szeparálás" nem arról szól, amiről fentebb írtatok, hanem a segítségnyújtás mibenlétéről.

Azzal pedig maximálisan nem értek egyet, hogy KONKRÉT JÁRMŰVET NEM LEHET ÉPÍTENI! Például: magam fél évig jártam egy adott alvázszámú T-72-eshez, hogy a méreteit megszerezzem. Kész a torony. DE BIZTOSAN NEM JÓ! MERT MEGÍRTÁTOK? IGAZ?!!! Aki fentebb írta, hogy NEM lehet konkrét járművet csinálni, attól megkérdezném, hogy a kiszemelt típusáról hol keresett fényképfelvételt? Megtett-e mindent, hogy találjon? (Járt-e múzeumba, kért segítséget hozzáértőktől, stb?) Ha nem, akkor miről is beszél itt? Ja, nem kell ezekre a kérdésekre válaszolni! Költőiek voltak, hisz a válaszokat tudom  ;)

Engedelmetekkel röviden: nomen est omen!

u.i.: s nem arról írtam, hogy aki nem szeretne foglalkozni egy adott járművel, akkor az rossz, és nem ért hozzá, hanem, aki akar, és foglalkozik is, meglehet nem hiába teszi... NC
TANKOK! matyi
ΘΑΝΟΝΤΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΟΡΑΚΑΣΙ - Csak a holtak látják a háború végét.
https://www.facebook.com/t72org

Freddy
Posts: 1121
Joined: 2010.01.31. 00:13

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Freddy »

PanzerMatyi link wrote:Azzal pedig maximálisan nem értek egyet, hogy KONKRÉT JÁRMŰVET NEM LEHET ÉPÍTENI! Például: magam fél évig jártam egy adott alvázszámú T-72-eshez, hogy a méreteit megszerezzem. Kész a torony. DE BIZTOSAN NEM JÓ! MERT MEGÍRTÁTOK? IGAZ?!!! Aki fentebb írta, hogy NEM lehet konkrét járművet csinálni, attól megkérdezném, hogy a kiszemelt típusáról hol keresett fényképfelvételt? Megtett-e mindent, hogy találjon? (Járt-e múzeumba, kért segítséget hozzáértőktől, stb?) Ha nem, akkor miről is beszél itt? Ja, nem kell ezekre a kérdésekre válaszolni! Költőiek voltak, hisz a válaszokat tudom  ;)
Lehet konkrét járművet építeni, nyilván egy fénykép alapján meg lehet csinálni, amit a  fényképen látsz, csak nem lesz 100%-os. Ehhez hozzáveheted, amit tudsz, olvastál, stb, meg amit a józan ésszel kikövetkeztetsz (ha zöld az eleje, akkor vsz a hátulja se rózsaszín), szóval egy kis freestylke mindig van benne. Én csak azt a véleményt akartam megerősíteni, hogy a legjobb szándékkal se lehet valami 100%-ig hiteles, de a szándék a lényeg, és az, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználd.
A T-72-es pont rossz ellenpélda az aluldokumentáltságra. Bár az alváltozatokkal van egy kis kavarás, de alapvetően jól dokumentált típus, szolgálatban álló (! tehát nem kifosztott, Isten tudja, hányszor átfestett) példányait bárki megnézheti a tatai nyílt napokon, le is mérheti, stb. Nekem is van 150 megányi anyagom csak a magyar példányokról, pedig annyira nem is mentem bele a témába. (Persze attól még tiszteletre méltó, amit műveltél vele, félre ne érts!!!)
De nézzük pl a rakétaszállító ZiL-131-est Én is elzarándokoltam két kiállított példányhoz (a háromból), mértem, fotóztam, de ez még mindig csak az egyik része a dolgoknak, mert szolgálatban álló példányról van kb öt képem (három járműről), ebből egyik se olyan, amin ugyanannak a gépnek az eleje és a hátulja is látszik. Innentől a HL-25-14 is csak 99%. Még azt se garantálja senki, hogy egyáltalán létezik olyan fénykép, ami nekem kéne, vagy az időgép feltalálásáig ezzel az eggyel kell beérni.
És ez még mindig egy könnyű feladat volt pl egy Vega-szállító KrAZ-255-höz képest, amiből ugyan Zsámbékon van egy, de magyar Vega alakulatról archív fotót még pl egyáltalán nem láttam, sehol. Pedig még a Scudokról is van kettő-három.

Persze még van az a lehetőség, hogy elmegyek kutatni a hadtörténeti levéltárba, és három szobányi papír átnyálazása után találok még két fényképet, aztán elmegyek az összes veterán katonához és felfordítom a házukat pincétől padlásig másik két képért ;D, de a könyveken (MN-témában ezzel se vagyunk elkényeztetve, még annyira se, mint 2. vh-ban), neten és a múzeumokon túl nem tudom, mi lenne még elvárható egy makett megépítéséhez.
Last edited by Freddy on 2012.05.03. 10:14, edited 1 time in total.

User avatar
Hickory
Posts: 1364
Joined: 2009.10.18. 06:31
Location: Pestszentlőrinc, Gloriett

Re:Történelmi vs freestyle

Post by Hickory »

Szia romsita!

Az én hibám,akaratomon kívül rossz helyen vágtam el a hozzászólások fonalát.

Elnézést!
Havril István

Post Reply

Return to “Kerekasztal”