Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Építés alatt álló makettek fóruma
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Sziasztok!

Pár évvel a megjelenése után én is megvettem az Eduard Fw190 makettjét. A készlet alkatrészei alapból nagyon részletesek. Sok, a korábbi 190-es makettemen elvégzett feljavításokat alapból tartalmazza a készlet és ez nagyon dícséretes. Sajnos, ennek ellenére pl. a makett szegecselése számomra olyan részlet ami elfogadhatatlan. A most épülõ makett mellett volt még egy Eduard fókám, de a fenti miatt azt eladtam és egyelõre nem is tervezek több Eduard makettet építeni ebbõl a sorozatból. Persze vannak más hibák is. Szépen sorra is veszem majd ezeket az építés során, és persze javítom is majd azokat... (A makett megkezdése óta hallottam, hogy a gyártó tervezi a készlet teljes generálozását. így talán megint adok a sz@rnak egy pofont, mármint most olyan hibákbankal bajlódok, amit pár év múlva úgyis kijavítanak... és talán jobb lett volna várnom pár évet ezzel az építéssel ... de hát nem látok bele a jövõbe... nem elõször jártam már így... na mindegy...)

Régi tervem volt a Fw190A-8/R2 W.Nr. 681497 "fehér 11"-es gép elkészítése. Szerencsémre az Eduard A-8/R-2 -es készlete pont tartalmazza a jelzéseket ehhez a géphez, és az R-2 átalakítást alapból nem kell megcsinálnom, és ez nagy segítség számomra - ezért is választottam az Eduard készletet alapnak. Én egyelõre a német felségjeles zsákmány állapotot tervezem elkészíteni.

Utóbbi években kialakított szokásomhoz híven, az építést a külsõ felületek feljavításával kezdtem. A 21. századi divatot követve ez a makett is tartalmaz "teljes" szegecselést. Sajnos a teljes egyáltalán nem igaz, több mint a fele hiányzik is a fontosabb helyekrõl és nekem mint szegecsszámolónak ez vízválasztó. Nekem inkább ne legyen egy maketten szegecs, minthogy hiányos, ide-oda felrakott szegecselést tartalmazzon. Ezt majd késõbb még fotóval illusztrálom, most csak annyit, hogy a szegecselést azzal kezdtem, hogy a gyári szegecseket eltömítettem. Mivel a szegecssorok jelentõs része panelvonal mellett fut, így a szegecssorok maszkolása-tömítése elég macerás volt. Most írhatnám, hogy ó pár nap után szerencsére túl voltam rajta, de azért nagyon örültem volna, ha ezt a részt megspórolhattam volna. :-(

Kép

A tömítésnál elkövettem egy hibát: 3M zöld tömítõt használtam és annak ellenére hogy csak pár tized milliméternyit vittem fel a felületre az oldószere bele ette magát a mûanyagba. Ez pár nap után derült csak ki, amikor elkezdtem lecsiszolni a tömítõt. Mivel láttam hogy baj van, így a félig lecsiszolt tömítõs makettet 3-4 hétre félre tettem, hagytam hogy a jó nyári melegben újra kikeményedjen a makett mûanyaga. Pár naponta a körmömet nyomtam a tömített részekbe, és amikor már nem látszódott a köröm nyoma, akkor kezdtem el folytatni a síkba csiszolást. Amikor megvoltam vele, még jópár hétre félreraktam a makettet, hogy párologjon ki ami maradt oldószer.

Üdv:
Peti
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Következõ lépés a szárnytõ fegyvertér javítása volt. Nyitott panelnél a szárnykivágás külsõ oldala rossz, annak egyenesnek kéne lennie. így a belsõ "elválasztófalat" - ami ha egyenes lenne is rossz helyen van - lefûrészeltem, majd a levágott mûanyagot beragasztottam a "plusz kivágásba".

Kép

Kép

Ha már a fegyvertérnél voltam, megnéztem az ottani belsõt. Sajnos minden tekintetben teljesen rossz; így az is a fûrész áldozata lett.

Kép
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Mivel nyitott motortérrel szeretném elkészíteni a makettet, ezért még évekkel ezelõtt megvettem a CMK motorfeljavító készletét. Ez a szett sajnos még a Tamiya maketthez készült, ami méretei miatt nem egyezik az Eduardéval. Emiatt pl. a motor borítólemezek nem passzolnak. Hogy melyik a korrekt nem tudom, jobb híján próbálok valami öszvért összehozni, mert mindent scratch-elni nem szeretnék. A kabin felõli legelsõ szervízpanel a full scratch kategóriába kerül. A CMK szetté 1 mm-el rövidebb mint ahogy az Eduard elkészítette és a panel belseje is rossz/túlegyszerûsített. A külsõ szegecselése után a mûanyagot elvékonyítottam, majd a kopoltyúkat kivágtam.

Kép
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Szegecselés: Kézenfekvõnek tûnik, hogy az egyik szakirodalomban keresünk egy szegecsrajzot, és az alapján beszegecseljük a makettet. Ezzel az a baj - már akinek :) - hogy a szegecsrajzok nem pontosak. Még a nagy nevek kiadványaiban is találtam hibás rajzokat, amiken nem létezõ vagy hiányzó panelvonalakat/szegecssorokat találtam. Én évek óta elsõdlegesen fotók alapján szegecselek; adott esetben a fotókon látszó szegecselést vetem össze a vonalas rajzokkal. Ahol nincs fotó referenciám, ott hagyatkozok csak a szegecsrajzra vagy eredeti gyári rajzokra. A fóka esetén ahogy haladt a típus elõre az idõben vagy attól függõen melyik alvállalkozó készítette a bizonyos részét a gépnek, elõfordulhattak apróbb eltérések a gyártásban látszólag sosem változó alkatrészeknél is. Ez nem puszta spekuláció a részemrõl, hanem megmaradt relikviákon láttam.

Miután a becsiszolt tömítõt hagytam pihenni (3 hónap), a külsõ felületeket Surfacereztem, majd felcsiszoltam. Mint máshol is, a nagy szegecsmunka itt is az elsõvel kezdõdött..

Kép

És itt a készreszegecselt törzs...

Kép

Õsszehasonlításként készítettem egy fotót, hogy milyen a gyári szegecselés, és hogy milyennek kellene lennie... Hmmm...

Kép
grabmaster
Hozzászólások: 590
Csatlakozott: 2010.03.15. 20:11

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: grabmaster »

Szia Peti!

Köszi, hogy megosztod velünk ezt a hiánypótló építést, lenyűgöző a minőség és a hozzáállás. A magam részéről kicsit sajnálom, hogy nyitott belsővel csinálod, így a zárt építéshez szükséges trükköket és erőfeszítéseket nem találod ki helyettünk (nekem 2 Edu FW várja, hogy egyszer nekilássak).

Közben a P-47-es épül?

Üdv,
Gábor
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára grabmaster 2016.11.12. 12:08-kor.
ltom74
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2009.09.09. 14:08

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: ltom74 »

Szia Peti!

Tök jó, hogy felraktad ide! Mindig nagyon szépek és inspirálóak amit csinálsz!

A szegecselést, hogy csinálod? Felrajzolod majd dymo mellet vagy szabad kézzel? Gondolom az első mert nagyon durván pontosnak néz ki :-D
Z63 féle szegecselővel vagy valami egyedivel?
Sokolka
Hozzászólások: 4480
Csatlakozott: 2009.11.21. 13:20

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Sokolka »

Profi!

(a Koichiro Abe rajzok pontosak csak azokat a szegecssorokat nem jelzi soha, amik gyártóként változtak. Ez minden munkáján így van.)
Nagyon nagy segítség volna ha esetleg az újabb szerszámos Bf-109 G5/G6 esetében is készítenél majd egy hasonló hibajegyzéket :(
Nem tudok mit kezdeni ezzel az online terjedő émelyítő bretgeenizmussal...
Avatar
Kormos Peter
Hozzászólások: 1955
Csatlakozott: 2009.09.09. 10:00
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Kormos Peter »

Köszönöm az eddigi válaszokat és kedves szavakat! Sokat vacilláltam hogy mit csináljak az építés közbeni fotókkal. Végül úgy döntöttem hogy ezügyben nem tolom a fészbúk szekerét, és a legrészletesebb leírás itt lesz meg a honlapomon - de egyelőre úgy néz ki az org hamarabb fog frissülni mindennél.
grabmaster írta:Szia Peti!
Közben a P-47 és épül?
Most nem, de így is terveztem.
Nem akarok senkit sem előre elszomorítani, de a mostani fókámnál sem tervezem hogy menetből teljesen elkészül. Persze a hosszútávú cél hogy befejezzem a makettet, de időrendben nem ez az a makett amit szeretnék legközelebb befejezni.
ltom74 írta:Szia Peti!
Felrajzolod majd dymo mellet vagy szabad kézzel? Gondolom az első mert nagyon durván pontosnak néz ki :-D
Z63 féle szegecselővel vagy valami egyedivel?
Fémszínű gépnél alapozóra szeretek szegecselni, egyébként mostanában terepes gépet ahol tudom (kivéve ahol tömíteni kellett a felületet) műanyagra szegecselem. A panelvonalak mellett mindíg szabad kézzel szegecselek, a többit Dymo szalag mellett.
Többféle szegecselőt használok. Általában kétféle fogközű Z63-at használok, attól függően hogy az eredeti gépen hol milyen sűrű szegecs volt. Ezek mellett van saját szegecselőm is, meg néha használom a sima Proxxon vágókorongot is amikor a fogköz pont jó a feladathoz. Szűk íveknél, mint pl. szervízpanelek, sarkok körül szabad kézzel, egyesével pontozok tűvel.
Sokolka írta:(a Koichiro Abe rajzok pontosak
Az a bajom, hogy én eddig minden Aero Detail rajzban (nem tudom hogy mindet K.A. csinálta-e) találtam nagy hibákat amiket részletesen megnéztem, és értem ezalatt pl. a P-51, P-47, B-25 vagy a Fw190 rajzokat. Egy időben gondolkoztam azon hogy nulláról készítek a közösségnek szerintem korrekt szegecsrajzokat, de aztán egyelőre letettem róla: egyrészt nagyon sok idő, másrészt meg "a kutyát nem érdekli" főleg egy kész makettnél, hogy mennyire pontos a szegecselés. Persze ha pl. látok versenyen mester kategóriában egy szanaszét bontott fókát rossz szegecseléssel , akkor magamban röhögök meg sírok is de ez már csak a saját nyomorom... :)
Sokolka írta:Nagyon nagy segítség volna ha esetleg az újabb szerszámos Bf-109 G5/G6 esetében is készítenél majd egy hasonló hibajegyzéket :(
Nem tudok mit kezdeni ezzel az online terjedő émelyítő bretgeenizmussal...
Az a bajom, hogy ugyan igazi kora-21. századi a 109-esük, nekem a típus nem kedvencem. így sem építeni, sem nagyon megismerni nem tervezem a makettjét; bárki is adja ki. A GB-izmus mit jelent neked?
Sokolka
Hozzászólások: 4480
Csatlakozott: 2009.11.21. 13:20

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Sokolka »

A GB-izmus amikor minden nagyon szép és minden nagyon jó, minden teljesen tökéletes, mert fő támogatóink a ....CSAK 3 és fél milliméterrel rövidebb az xy törzse valójában, meg az összes zár rossz helyen van és különben is a matricák szuperek, csak a kék igazából sárga, meg nem is ott és akkor repült stb. de ez ne zavarjon senkit mert very well done és különben is highly recommended ha én mondom - még ha a saját magam által az eredetiről készített fotók is homlok egyenest ellent mondanak a vásárlásra buzdító ömlengésemnek na meg pont én kritizáltam a másik terméket két éve ugyan ezért a hibáért - csak most elfelejtettem mert a kék és piros alapon fehér csillag mesterségesen amúgy is gyakran elvakít. Mindezt klónozva hat példányban más más névvel - egymás előre megírt review-it szóról szóra idézve és linkelve szemérmesen a lap alján.

- valami ilyesmit takar, csak nincs rá még szó. Irányított benchmark hype?

Nagy szerencse, hogy még akad néhány Kormos Péter.
Lorco
Hozzászólások: 832
Csatlakozott: 2009.10.03. 16:46

Re: Fw190A-8/R2 Eduard 1:48

Hozzászólás Szerző: Lorco »

Nagy szerencse, hogy még akad néhány Kormos Péter.
Így van.
Válasz küldése

Vissza: “Munkaasztal – Repülő”