Iljusin IL-2 (mod1942) 1/48 Accurate Miniature

Építés alatt álló makettek fóruma
Avatar
Vadász
Hozzászólások: 4289
Csatlakozott: 2009.09.09. 07:47
Kapcsolat:

Iljusin IL-2 (mod1942) 1/48 Accurate Miniature

Hozzászólás Szerző: Vadász » 2018.12.30. 07:14

Lassan egy éve belekezdtem, de a többi makett miatt kicsit pihentettem. Nem is ártott, mert volt időm alaposan átnézni a gyárak és gyártási sorozatok közti különbségeket.

Akinek az Accurete (Academy, Revell, stb) együléses verziója van az bizony kösse fel a fehérneműt. Muszáj neki, mert ezt a változatot más még nem adta ki. Több kevesebb munkával mindegyik altváltozat elkészíthető. A korábbi 20 mm-es ágyúval szereltek esetében elég komoly felületi (lemezelés) átalakításra van szükségünk. Ráadásul a kabintető átalakítása is komoly munkát jelent. Ezt a verziót korábban már elkészítettem http://www.makett.org/phpbb/viewtopic.php?f=133&t=4803.
A dobozban kapunk egy 23 mm-es ágyúval épített, fém törzsű, fémszárnyú változatot.
Végignézve a dokumentációkat arra a következtetésre jutottam, hogy némi átalakításra szükségem lesz.
A 23 mm-es VYa ágyuk 1941 végén jelentek meg, de tömeges rendszerbe állításukról inkább 1942-től beszélhetünk. Gyártásuk a 18. (fém szárnnyal, fa törzzsel) az 1. és a 30 Zavod (gyár) történt, fa szárnnyal és fa törzzsel. Az általam választott gép is a 30. Zavod terméke. Jellemzője a fém centroplán rész, a fa szárnyak, a fa törzs és függőleges vezérsík. Érdekes módon a vízszintes vezérsík megmaradt fémnek. Az újonnan bevezetett faépítésű törzs a későbbiekben mindkét oldalon egy-egy fém erősítést kapott.
Tehát a munkát érdemes a felesleges panelvonalak eltüntetésével kezdeni a szárny külső részein, a törzsön, és a függőleges vezérsíkon. A látvány a megmaradt fémfelületeken egy-két hiányzó panelvonal pótlásával, és a fémfelületek szegecselésével folytatódhat, mert szegecs az volt bőven.

Válasz küldése

Vissza: “Munkaasztal – Repülő”