MAKETT.ORG

A világ kicsiben
Pontos idő: 2010.09.05. 05:04

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 50 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: A makettezők.
HozzászólásElküldve: 2010.07.27. 14:14 

:hmmm: Örülök, hogy így látjátok!

A nyomtatás, mint alternatív lehetőség a figurák világában sokkal régebb óta ott bujkál, mint gondolnánk mégsincsen létjogosultsága :), - és reményeim szerint nem is lesz soha.

Biztosan sokan ismeritek a történetet a Beethoven fejjel (sokáig fent volt a YouTube-on is) ...kifaragta a 3d maró századmilliméter pontosan követve az eredeti műtárgyat. Tökéletesen utánozta nem csak a szobrász egyéni technikáját, és az eredeti alkotás sérüléseit, sőt hasonló korú anyagból is készítette. És mi lett az összehasonlítás eredménye? A hat meghívott szakértőből négy azonnal kiszúrta, hogy melyik másolat...ÉGŐ :D !
Részletesebb, pontosabb (hiszen nagyban meg lehet tervezni mindent, épp úgy, mint a maratásoknál) - de a felület, manuális utómunkálatok nélkül azonnal felfedi a technológia hiányosságait. Arról nem is beszélve, hogy az összes grafikai programnak jellegzetes, kis gyakorlással könnyen felismerhető eszköztára van. (mert ugye nagyon lényeges az egyediség, meg a termék mássága a számítástechnikában is, különben nem lehetne mindig újabbat eladni :D ) Így nagy valószínűséggel még sokáig jól felismerhetőek lesznek a nyomtatott figurák - a karaktere/fejek stb.

Míg a gépek, építmények tervezésénél, megvalósításánál áldás a ez a technika, addig a figurázásban(és általában a szabad térformák vonatkozásában, -a mai technológiai fejlettség mellett inkább nem érdemes erőltetni...persze mindig jön egy újabb vállalkozó szellemű ember, aki sebtiben feltalálja a spanyolviaszt.

A másik pedig a torzítás kérdése. Amikor manuálisan mintázunk, kicsiben dolgozunk (itt egyből ellenpéldaként az 54mm-ben faragott , majd zsugorítással sokszorosított 1:72-es figurák példáját is mondhatnánk) és hogy a karakter jól mutasson eltérünk a valós arányoktól és torzítunk, pedig elvileg a cél a tökéletes leképezés lenne. Ha egymás mellé rakunk egy 3d nyomtatott és egy mintázott 1:35 méretarányú fejet, akkor részleteiben és arányaiban biztos, hogy a gép által reprodukált (elvileg :fun: ) finomabb. CSAK megfesteni nem tudja senki az 1:1-es kezével.
Szóval az összhang úgy, mint a járművek esetében, nincs meg olyan mértékben a két technikai irány között, hogy érdemes lenne erre egész termék sorozatot alapozni. Még...

Üdv.:
Miklós

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.27. 14:29 

Csak egy rövid mondatot fűznék hozzá:
Ha feltalálták a fényképezőgépet,miért rajzolnak és festenek még mindig az emberek? ;-)

-Consolidated PBY-5 Catalina US NAVY Airfix 1/72-
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.27. 15:34 

bigboy írta:
Én meg lesek a kezemben a lemosott figurával, hát azt hiszem ez betette a kaput.Minek is gyötröm magam ,nem kéne 34 év után más hobbi után néznem?

Bigi!

Még gondolni se merj ilyesmire!
Pihizz egy picit, tedd félre a figurát, aztán egy kis erőgyűjtés után fuss neki újból!

Kitartás! :smart:

Bujdosó Antal - Don
Kép
http://www.ruinsandthings.blogspot.com

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.27. 23:37 

Üdv köszönöm a hozzászólásokat ,véleményeket.Természetesen ,én is végig gondoltam ezt az egészet,ma meló közben.Igen eddig is magamnak maketteztem ,saját szórakoztatásomra.
Nem ,nem teszem félre a figurát ,nincs azzal semmi baj,fehér a mundérja és a fehér árnyalataiba ,bonyolódtam bele.
Üdv bigboy

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.27. 23:57 

Üdv!

Holnap 15:00-kor elvileg ismétlik a műsort. Szerintem érdemes lesz megnézni!

Üdv: Blackthunder

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.28. 18:45 

blackthunder írta:
Üdv!

Persze, hogy mindenki abbahagyja a makettezést. :sly:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.28. 20:31 

f2d írta:
blackthunder írta:
Üdv!

Persze, hogy mindenki abbahagyja a makettezést. :sly:

Üdv: f2d!

Reméljük senki nem hagyja abba ez miatt a makettezést! Reménykedjünk, hogy ezt a technológiát, inkább arra használják fel, hogy a makettek még pontosabbak, élethűbbek legyenek! Esetleg még több kiegészítő kapható legyen, minden méret arányban! Persze szem előtt tartva, hogy az építés öröme ne vesszen kárba, sőt inkább még élvezetesebb legyen!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.28. 21:28 

"az építés öröme ne vesszen kárba"

Azthiszem egyetértünk benne, hogy mindannyian emiatt makettezünk. Mert vehetnék matchboxot százszámra, az csak addíg jelentene számomra élvezetet, amíg kicsomagolom, és beteszem a vitrinbe. De így, mindegyik makett több hétre-hónapra jelent elfoglaltságot. És így sokkal személyesebb is lesz, mert a vitrinből nem Adolf Galland messzere, vagy Luc Alphand corvettje köszön vissza, hanem egy kicsit az én munkám is.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.28. 22:49 

vlevi írta:
mindegyik makett több hétre-hónapra jelent elfoglaltságot

De jó neked. Nálam van ami több év alatt sem készül el. Sőtt néha nem is olyan nagy öröm. :weirdo:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.28. 23:31 

Van olyan is :D
Igazából valamit én is mindíg elrontok valamelyik maketten, és akkor az nem nagy öröm, de hát ez van :smile:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 50 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]