Tudástár

Pentacolor – pentart akril festékek

Tisztelt makettező társak! Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a hazai Pentacolor cég termékeit, azon belül a Pentart néven forgalmazott akril festékeket. Néhány szerencsés kivételtől eltekintve, gondolom mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogyan […]

nagy kiszerelés

Tisztelt makettező társak!

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a hazai Pentacolor cég termékeit, azon belül a Pentart néven forgalmazott akril festékeket. Néhány szerencsés kivételtől eltekintve, gondolom mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetne kijönni a makettezésre fordítható egyre szűkösebb keretből. Miután néhány éve elköteleztem magam a “verseny szintű” figurázásnál, tapasztalnom kellett, hogy bizony a “bábuk festegetése” (laikus ismerőseim szava járása) nem a legolcsóbb műfaj. Sok-sok videó, külföldi és a hazai szaklap, internet forrás áttekintése után vágyakozva néztem a nagyok festéseit, és azt is, hogy a számomra elérhetetlennek tűnő andrea, vallejo festékekből mennyi áll rendelkezésükre. Persze nem keseredtem el, hiszen találékony a magyar, ezért művészellátó boltokban többféle “jó nevűnek” tűnő festékkészletet vásároltam és azokkal dolgozgattam. Nos egy ilyen alkalommal hívta fel a figyelmemet az eladó a viszonylag olcsó, elérhető és jó minőségű hazai termékre. Kipróbálásra ha jól emlékszem 4 színt vettem, akkor kb. 900 Ft-ot fizettem. Első tapasztalataim nagyon kedvezőek voltak, a festék jól takart, gyorsan száradt, és számomra megfelelő átmeneteket tudtam festeni vele. Minden bonyodalom nélkül, szűrt csapvízzel hígítottam, tökéletesen működött, nem csomósodott. Az azóta eltelt időben elég szép mennyiséget halmoztam fel belőle, jelenleg is ezt használom figuráim festéséhez.

Maga a festék van matt és fényes, gyöngyház és metál kivitelben, 20 és 50 ml kiszerelésben. Szintén van fényes és matt lakk, valamit retarder-lassító is. Én alapvetően a 20 ml-est használom, ez praktikus csőrös tubust jelent, ami egy csavaros kupakkal zárható. Állaga sűrű, így saját hígítással rendkívül gazdaságos. Amit egy-két esetben tapasztaltam az a tubus hibája volt, mert előfordult, hogy a menet alatt a nyakrész elrepedt, így nyomásnál oldalt kijött a festék, ami nem igazán szerencsés a tárolás szempontjából sem. A probléma viszont megoldható, mert üres tubusok is kaphatóak, így át lehet bűvészkedni a festéket, illetve saját keverékeket, fújáshoz hígított verziót is kényelmesen lehet tárolni. A legtöbb alapvető színből 2-3 árnyalat van, a színskála folyamatosan bővül.

A 20 ml-es kiszerelés hasonlítható leginkább a Vallejo és más neves gyártók termékeihez.

A 20 ml-es kiszerelés hasonlítható leginkább a Vallejo és más neves gyártók termékeihez.

Az előbb említettem a fújást, nem véletlenül, ugyanis arra is használtam. Univerzális egyenletem nincs az arányokra, de a fórumon is látható Dodge Chargert arany metállal fújtam, és készül egy másik autó is metál lilában, gyöngyház fehér tetővel. A matt festékeket is fújtam már, azokkal sem volt semmilyen gondom.

Összességében a festékekről nekem nagyon kedvező tapasztalataim vannak a felhasználás tekintetében, lakhelyem papír-írószer boltjában szűkebb választékban és drágábban (310-320 ft jelenleg), megyeszékhelyem kreatív-hobby boltjában széles választékban, olcsóbban (275 ft) és folyamatosan hozzá tudok jutni. Végül ha minden jól sikerül az alábbi linkről a 2015-ös katalógust eléritek, ha nem akkor meg bekopácsoljátok a címet és úgy juttok el oda. http://pentacolor.hu/images/stories/pentanagy-2015/index.html

Tudj meg többet róla: Pikó Tamás

A szerzőről nem áll rendelkezésre adat.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .