Közlemények

Ál Tudományos hírek – Megtalálták a legrégebbi perzsa írásos emléket

Az Óperzsa Birodalom területén az akkád volt az egyik hivatalos nyelv. A akkád ékírás legrégebbi és legismertebb műve a Gilgames-eposz. Repülőgép roncs utáni kutatás során egy olyan különleges leletre bukkant Csárli Penkék kutató, mely a Gilgames előtti időkből származik.

 

„Egy eltűnt VADÁSZgép nyomait kutattam, amikor Topörs környékén egy barlang nyílására bukkantam. A szűk hézagon bemászva egy ékírással teli kőtáblát találtam.” Emlékszik vissza a kutató. (Az 1. képen éppen a kőtábla ékírását mutatja)
2.kép
A korszak elismert szakembereiből összeállított csoport alapos vizsgálatai után kijelenthető, hogy az i.e. XXV. századból származik a kőtábla és régebbi, mint a Gilgames eposz. A többi írott szövegekkel ellentétben ez a lelet az óperzsa birodalom jogrendszerébe enged betekintést, mely egyedülálló bizonyíték a kor jogrendjének fejlettségére. A megfejtett feliratok egy magas rangú katonai és politikai vezető esetét mesélik el.

A Perzsa Birodalom nagyhatalommá váláshoz hosszú háborúkban megvívott győzelmes csaták vezettek. A mindenkori uralkodó nagy hangsúlyt fektetett a győzelem méltó megünneplésére. Ilyenkor több napos ünnepséggel ülték meg a hadsereg dicsőségét. A leigázottak asszonyai, a legfinomabb palacsinta, vadhúsok és a nemzeti ital az Esm-e man (magyarul eperpálnka) biztosították a legyőzhetetlenség mítoszának erősítését a perzsa katonákban. Ennek az ünnepségnek Esm-e man doftuna (magyarul eperpálinkás tivornya) volt a neve. Az egyik legnagyobb perzsa közjogi méltóság az Esm-e man vadaszo (magyarul eperpálinka beszerző) volt, mely elnyeréséhez megfelelő politikai és katonai rátermettség volt az alapfeltétel. A történet idején a nagytó mellől származó Pisztoszvadasznak jutott az a megtiszteltetés, hogy a mosonkörnyéki győzelem tiszteltére rendezett Esm-e man doftuna főszervezője lett. A szervezés során kisebb visszaélést követett el, ezért a király, felelősségre vonta. (A görög történetírók leírásai szerint a perzsa uralkodók keményen büntették a korrupciót és az egyéb bűncselekményeket. II. Kurus és I. Dárajavaus perzsa királyok voltak a legismertebb törvényhozók a perzsa uralkodók között.) Pisztoszvadasz a legsúlyosabb korrupciót követte el az Esm-e man dust-et (magyarul pálinka kényszersarcot) követte el. Innen idézet következik a kőtábláról:

„A legfőbb isten Áhura-Mazdá kegyéből seregünk fényes győzelmet aratott mi ellenségünkön. Esm-e man doftuna lett oly hatalmas, hogy minden katona a pajzsán melengettette vesszejét az leigázott fehérnéppel, tömték gyomrukat palacsintával, vaddal és finom Esm-e (magyarul eper) gyümölccsel, majd Esm-e man öblítette le mindenki torkát. A nagy mulatság már egy hete zajlott, amikor kezdett apadni az Esm-e man, ezért a király utasítására Pisztoszvadasz utánpótlásért indult. Egy fogadót talált Rahomaluna (magyarul Mosonmagyaróvár) főterén és betért az Esm-e man készletek ellenőrzésére. Mindent végig kóstolt, és a helyi főzésű Esm-e man rabul ejtette. Az ízletes nedű csiklandozta a torkát és tompította az agyát. A készlet felszámolása után távozott a helyszínről és az Esm-e man okozta bódulat miatt nyugovóra tért. Másnap a fogadó asszonya küldöttet menesztett a királyhoz, hogy egy perzsa katona nem fizette meg aranyban, amit megivott. A király végtelen haragja elért minden katonát, mert törvény tiltotta a fosztogatást. Felsorakozott a perzsa sereg, hogy a követ mutassa meg, hogy melyik katona volt. Fél napig mustrálta végtelen nagy sereget, mire szólt, hogy nincs itt az a katona. Erre a király megkérdezte, hogy nézett ki a perzsa katona? Elöl gömbölyű has páncélt viselt és egy zacskó volt az oldalán, melyben fűrészport tárolt. Mivel nem találták meg a katonát, utasította, hogy vezessék Pisztoszvadasz elé és fizesse ki az ismeretlen perzsa katona által okozott kárt! Amint elé vezették, rögtön rá mutatott, hogy ő a gömbölyű pajzsos, fűrészporos katona! A király azonnal számon kérte Pisztoszvadaszt, hogy ő volt-e? „Királyom, én nem lehettem, mert nem is szeretem az Esm-e man-t!” Azt mondá a király, hogy hiszen ott látom a bajuszodon, most lesz néked jaj! Ezzel elvezették az oregfszok (magyarul vének tanácsa, mely akkor bíróságnak felet meg) elé. Pisztoszvadasz azzal védekezett, hogy a házi fehérnép elzavarta otthonról, mert savanyú képpel ült volna otthon, ha kimarad az Esm-e man doftuna-ból. A fogadóból azért hozta el a pálinkát, mert kellett az ünnepségre! Az oregfszok vezetője ekkor kérdőre vonta, hogy miért a gyomrában vitte el az Esm-e man-t? Csak éppen belenyaltam, de megbillent és belefolyt a torkomba, szólt Pisztoszvadasz. Utoljára pajzson paráználkodás során fordult elő, hogy egy fehérnép véletlen valamit lenyelt, ezért ezt nem veszik figyelembe az oregfszok. De hát a Karloszmagosz sem fizetett, mikor palacsinta kellett Esm-e man doftuna-ra! Ő meg is bűnhődött, pedig a Feri… És pont TE voltál a fő kolompos a megbüntetésében! Szólt az oregfszok vezetője. Kegyelem! Rimánkodott Pisztoszvadasz.”

Büntetésül be kellett ismernie, hogy ebbe a lóba már ezt a sz.rt nem lehet visszalapátolni és beismerte, hogy Feriről kente rá Karloszmagoszra a palacsinta ügyet. Halmazati büntetésként a város főterén kellett elénekelnie a „Kossuth Lajos azt üzente…” A fogadós megkapta a pénzét, melyet a kincstár vezetője Lacimolnar fizetett ki. Mindenki jól érezte magát a legutóbbi Esm-e man doftuna-n és lesz miről beszélni évezredekeig.

1 kép

A tudósok egyelten sort nem tudtak megfejteni, ezért szakértőket is bevontak a megfejtésbe. A mellékelt 2. fotón látható a felirat rekonstruált változata, aki tudja, hogy mit jelenthet, kérjük, jelezze!

 

 

Karl Pfannkuchen

 

Tudj meg többet róla: Böjthe Krisztián

Kisebb nagyobb megszakításokkal 1981 óta makettezek. Elsősorban a Második világháború és az azt követő időszak harcjárművei tartoznak az érdeklődési körömbe 1/35 ös léptékben.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .