Figura újdonságok, Újdonságok

Figura újdonságok a The Boditól és a Mantistól

A hosszan elhúzódó gazdasági válság közepette gyakran hallani szakmai körökben a figuragyártók problémáiról, amik nem utolsó sorban a piac telítettségéből is eredeztethetőek. A mediterrán országokban, ahol ez az ágazat igazán […]

A hosszan elhúzódó gazdasági válság közepette gyakran hallani szakmai körökben a figuragyártók problémáiról, amik nem utolsó sorban a piac telítettségéből is eredeztethetőek. A mediterrán országokban, ahol ez az ágazat igazán erős, nagyon nagy a munkanélküliség. Csak a befutott mesterek tudnak úgy ahogy megélni szobrász, avagy festő tehetségükből, míg a kevésbé ismert, de ambiciózus nevek tucatjával bombázzák olcsó ajánlataikkal a gyártókat, többnyire sikertelenül.

A mozgolódás Közép-Európában is nagy. A tőkeszegénység és a helyi adottságokból kifolyólag itt nagyon sok az “egy emberes”, avagy félállásban vitt vállalkozás. Mára azonban az új technológiák olyan mértékű térhódítása figyelhető meg a makettezés egészében, ami mellett a figurás cégek sem mehetnek el. Csapatmunkával, a 3D-s tervezés, nyomtatás, illetve maratásos technológiák bevonásával lehet továbblépni, amikre a klasszikus felépítésű manufaktúrák többnyire nem képesek.

Trendkövető a magyar The Bodi és a lengyel Mantis is. Remélem még sokáig hallhatunk újdonságaikról és csak átmeneti az a tény, hogy mostanában ők is ritkábban adnak hírt friss termékekről.

Karácsonyi újdonságaik nem okoznak meglepetést, de legalább a minőség töretlen. A The Bodi folytatta az amerikai harckocsizó sorozatát, azaz a Greyhound legénység egy fővel szaporodott:

35069 – Amerikai harckocsizó – 1/35

35070 – M8 Greyhound legénység (3 figura) – 1/35

Továbbá kiadtak még egy harckocsizót:

35083 – Amerikai harckocsizó – 1/35

A figurákat mind Bódi Krisztián mintázta, a festés Kovács Olivér és Juan Antonio Pérez Marchante munkája.

A Mantis Miniatures honlapja furcsa mód nem tartalmazza újdonságaikat. Azokról magam is csak a hírlevelükből értesültem. (Ugyanakkor a Facebookon aktívak!)

Szintén az amerikai vonalon haladnak tovább. A készítők visszacsengenek a fenti sorokból (a képeken olvashatjuk neveiket).

A Miniart Harly Davidsonját használta fel Artur a motoros figurához, ezért kézenfekvő volt magának a járműnek is az életszerűbbé tétele némi kiegészítővel.

Bármi hihetetlen, a Mantis legsikeresebb készletei az “állatos” sorozatukból kerülnek ki, amikből töménytelen mennyiséget adnak el. Most macskákat vásárolhatunk tőlük.

Tudj meg többet róla: Schuller Balázs

Schuller Balázsnak hívnak. Szakmám szerint történész vagyok, hét évig muzeológusként dolgoztam. Főként történeti értékű fotográfiákat és dokumentumokat kezeltem, valamint múzeumpedagógiai programokat és létesítményeket terveztem. Jelenleg kisvállalkozásomat, a Black Army Modellst vezetem, mely makettek készítésével, gyártásával, valamint múzeumi kiállítástechnikával és terepasztal építéssel foglalkozik.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .