Figura újdonságok, Harcjármű újdonságok, Újdonságok

Első világháborús témájú makettek – 2. rész: Fröccsöntött harcjármű-makettek

Cikksorozatunk második részében én venném sorra a témában fellelhető, újabban kiadott fröccsöntött harcjármű-maketteket, illetve figurakészleteket, a teljesség igénye nélkül: hajókkal, repülőkkel, illetve “pénztárcagyilkos” kisszériás készletekkel nem foglalkozom, így ha a kedves Olvasóban esetleg hiányérzet támadna, előre is elnézést kérek érte.

Nos, vágjunk is bele, és haladjunk méretarány szerint növekvő sorrendben! Aki a kis méretarányban (1/72, 1/76) kívánta idáig elkészíteni a Nagy Háború bizarr teremtményeit, jobbára mindössze néhány gyártó régebb óta piacon lévő termékeit használhatta (Mark IV.-változatok, Whippet, A7V az Emhartól, különböző más gyártók FT-17-esei). Ezen makettek közös jellemzője, hogy többé-kevésbé jó alapot biztosítottak az adott típus megépítéséhez, de egy igazán pontos kis “ékszerdoboz” megalkotásához legtöbbször bizony kellett némi “régi vágású” felkészültség és ügyesség. Feltétlenül kiemelendő az Airfix ősrégi 1/76-os Mark I. készlete is, ami sok évtizedes korához képest meglehetősen jó makettnek számít, annak ellenére, hogy valójában nem is egy igazi Mk. I-est találunk benne, hanem a Mother nevet viselő prototípus, valamint a Mark I., II. és III. különböző jellegzetességeinek egyfajta egyvelegét. Optimista szemszögből nézve tehát ezen típusok bármelyikét el lehetett készíteni a készletből, megfelelő háttéranyag és némi házi “tuning”, átalakítás segítségével.

Aki rendelkezik ezen régebbi készletek valamelyikével, feltétlenül keresse fel a http://www.landships.info/landships/index.html webcímet, ahol rendkívül hasznos leírások és egyéb segédanyagok találhatók.

De mi a helyzet most, amikor nyakunkon a 100. évforduló? Ugyan a fent említett gyártók közül nemrég páran leporolták régi készleteiket, némileg megtoldva azokat (az Airfix például néhány évvel ezelőtt egy plusz öntőkeret hozzáadásával kiadta a “női” – értsd: csupán géppuskával felszerelt – Mark I. változatot is, illetve az Emhar bejelentette a Mark IV. “Tadpole” makett kiadását), de igazán a Masterbox “robbantott nagyot”, amikor megjelentette 1/72-ben a Mark I. két változatának immáron pontos és korszerű makettjét, megdöntve ezzel az Airfix több évtizedes uralmát. Bár a készletek nekem még nincsenek meg, az interneten található képek alapján klasszisokkal pontosabb, korhűbb makettekre számíthatunk – ez már igazán ki is járt a típusnak, hiszen ez volt a világ első csatában bevetett harckocsija (1916 vége felé jelent meg, a Somme folyónál vívott ütközetben).

72001_1mhttp://mbltd.info/72001.htm

72002_1mhttp://mbltd.info/72002.htm

Ráadásul a gyártó honlapja szerint előkészületben van már az Mk. II. mindkét változata, és jönnek az Mk. I-esek speciális, gázai modifikációi is! Ízelítőként lásd:

http://www.mbltd.info/proces.htm

A helyzet az 1/35-ös méretben is nagyjából hasonló volt eddig, vagyis a választék és a fellelhető készletek minősége sok kívánnivalót hagyott maga után. Hébe-hóba hozzáférhetőek az Emhar Mark IV-esei, a Mark V., valamint az Mk. A Whippet, amik lényegében az 1/72-es készletek felnagyított változatai, így kidolgozásuk meglehetősen egyszerű, de fröccsöntött vetélytársuk mind a mai napig nem akad. A német A7V makettjét a Tauro adta ki, relatíve jobb minőségben, és szintén viszonylag jó makettek voltak az RPM FT-17-esei. Néhány évvel ezelőtt az ukrán Roden páncélautó-sorozatát folytatva kiadta a Rolls-Royce 1914-es változatát, mely véleményem szerint ezidáig talán a legjobb makett volt ebben a kategóriában, bár természetesen senki se gondoljon Dragon- vagy Tamiya-minőségre.

A centenáriumhoz közeledve itt-ott fel is lángoltak az internetes fórumok, hogy a második világháborús dömping és a napjainkban felpörgő hidegháborús/modern téma mellett ugyan miért nem jönnek már ki jó minőségű, új harcjármű-makettek a Nagy Háború emlékére? Nos, némi csend után úgy tűnik, sokak imái végre meghallgatásra lelnek. Ahogyan azt sejteni lehetett, a nagy nevű, befutott gyártók helyett az új, feltörekvő cégek “mozdultak rá” a témára. A gombamód szaporodó távol-keleti makettgyártók közül a Meng adta ki az FT-17 teljesen új makettjét, és a típus 1/16-ban is kapható immár a Takom jóvoltából:

Meng FT17 Takom FT17

www.meng-model.com

www.takom-world.com

Remélhetőleg lesz folytatás, hiszen az FT-17 különböző változatai az első világháború végétől kezdődő időszakban számtalan országban bukkantak fel, Franciaországtól Afganisztánig.

Számomra igazán nagy meglepetést azonban az utóbb említett gyártó, a Takom okozott, amikor minden előzmény nélkül újdonságaik közt feltűnt egy igazán jellegzetes, a maga nemében páratlan “szárazföldi csatahajó”, a St. Chamond, mely eddig fröccsöntött makett formájában egyáltalán nem létezett.

st-chamond_boxart

Ezen három makett közös jellemzője általában, hogy minden valószínűség szerint kifogástalan minőségű készletek lesznek, szemenkénti, működőképes lánctalppal, fém kiegészítőkkel, állítható futóművel, a távol-keleti cégektől manapság megszokott magas színvonalú kivitelben és részletességgel.

Részletes dobozbontás már olvasható is a két FT-17 makettről:

http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/meng/ts008.html

http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/takom/takom1001.html

A készletek árai a minőséggel egyenesen arányosak, tehát bizony nem olcsóak: a Meng FT-17-ese például beszerzési helytől függően nagyjából 12 ezer forintnál kezdődik, a St. Chamond még csak előrendelhető, kb. ugyanilyen áron.

Az új készletek megjelenése valószínűleg magával hozza majd a hozzájuk tartozó kiegészítők kiadását is. (Itt megjegyezném, hogy természetesen léteznek a régi készletekhez is feljavító és átalakító készletek, ám ezek egy új ismertetőt igényelnének: illetve nagyon ritkák, vagy nehéz beszerezni őket amúgy is.) A Meng FT-17-es makettjét például majdhogynem félig le is cserélhetjük réz alkatrészekkel hamarosan, a Voyager Model jóvoltából:

_products_PE35614_PE35614_01

http://voyagermodel.com/productdetails.asp?itemid=PE35614

Kiemelném még a Friulmodel meglepetését, amit egy közelmúltbéli rendezvényen pillantottam meg a gyártó standjánál: hamarosan kapható lesz végre fém szemenkénti lánctalp a régi Emhar Mark IV-V. és Whippet készletekhez. Jobb későn, mint soha, mondhatnánk – de valljuk be, ezekre a makettekre tényleg nagyon ráfér egy ilyen szép kiegészítő, és talán majdcsak megérjük kis szerencsével a típusok új makettváltozatainak megjelenését.

Ha már vannak járműveink, szükség lehet figurákra is. Fröccsöntött figurákból eddig én jobbára csak az ICM valamivel régebben kiadott első világháborús brit gyalogos és német rohamcsapatos készleteire emlékszem, ami enyhén szólva gyér választékot jelent, de ettől függetlenül a gyártó figurái nekem mindig is szimpatikusak voltak egészen szép részleteik, karakteres arcaik miatt.

Most folytatják a sort, meglepő módon elsőként pont egy osztrák-magyar monarchiás fegyverkészlettel, de hamarosan jön a teljes figurakészlet is, ami hazai szemmel nézve nem kis dolog!

1372227890_35671_230x140x35mm_face-2

http://www.icm.com.ua/news/318-wwi-austro-hungarian-infantry-weapon-and-equipment.html

1381487469_figure04_4 1381487217_figure01_1 1381487302_figure02_1 1381487422_figure03_1

http://www.icm.com.ua/news/341-austro-hungarian-infantry-1914-4-figures.html

Ezenkívül már beharangoztak egy orosz fegyvereket és felszereléseket tartalmazó összeállítást:

1378132307_35672_web_eng-3

http://www.icm.com.ua/news/336-wwi-russian-infantry-weapon-and-equipment.html

Egyelőre ennyi, de talán már ezen hírek alapján is reménykedhetünk, hogy a 100. évforduló hamarosan véget vet az első világháborús makettezés frontján eddig fennállt “állóháborúnak”. Érdemes lenne megmentenünk a Nagy Háború emlékét az utókor számára nekünk, makettezőknek is: hisz gondoljunk csak bele, enélkül a konfliktus nélkül gyökeresen másként alakult volna az egész huszadik század, nem is szólva arról, mennyi izgalmas és különleges témát tartogat makettező szempontból. Próbáljuk ki, nem fogjuk megbánni: ezek a harcjárművek teljesen egyedi formavilággal, jelzésekkel, kamuflázzsal rendelkeztek, és amikor felszántották a lövészárkoktól és bombatölcsérektől szabdalt csatateret, szó szerint dőlt belőlük a mocsok. Kell ennél több egy vérbeli harcjármű-makettezőnek?

Tudj meg többet róla: Speck István

Immáron nagyjából 1996 óta érdekel a makettezés (akkor kaptam első makettjeimet, és a Modell és Makett című újsággal is akkor találkoztam), azon belül is - néhány nagyon korai repülős próbálkozást leszámítva - jobbára csak harcjárművekkel és figurákkal foglalkozom. Gyerekként is szerettem barkácsolni, különféle történelmi témákról olvasni, tehát mondhatjuk, hogy ez a hobbi "adta magát". Kisebb kihagyás után úgy 5-6 éve makettezek ismét aktívabban, és ezzel együtt az utóbbi időkben versenyekre, rendezvényekre is rendszeresen járok.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .