Tudástár

Építsünk Tirant!

A közelmúltban került a kezembe Samir Kassis Tiran in Lebanese Wars könyve, amit Mig Jimenez új, AMMO cége adott ki. A 300, máshol eddig még nem közölt kép ösztönzőleg hatott […]

A közelmúltban került a kezembe Samir Kassis Tiran in Lebanese Wars könyve, amit Mig Jimenez új, AMMO cége adott ki.

A 300, máshol eddig még nem közölt kép ösztönzőleg hatott rám, felidéztem, egykoron milyen alapanyagokból építettem a Tiranjaimat és körbenéztem, hogy aki most vág bele egy ilyen építésbe, annak milyen készletek állnak a rendelkezésére.

Anno építhettünk közvetlenül a dobozból is, hiszen a Skif (235 Tiran 5, 239 Tiran 4), a Trumpeter (00339) és a Lindberg (76005) kihozta az eredetire (Ti-67) többé-kevésbé hasonlító változatot.

Aki az átépítést választotta, mint pl. én, annak az alap, akárcsak az igazinál, a T-55 volt (Tiran 4-hez T-54 átalakító is kellett). Ezt több cég is gyártotta, mint pl. a Trumpeter, az Esci vagy az Italeri. Ezek közül a legjobb a Tamiya – már akkor is koros – 55-öse volt (257). Ehhez kellett beszerezni a különböző átalakítókat. A Trakz ma már szinte fellelhetetlen készlete (TX-0081) tartalmazta a tornyot is. A Legend (LF1052), a Blast (BL35019K) és a Verlinden készletei elősorban a különbségekre mentek rá, úgy mint a 105 mm-es lövegcső, a különböző tárolóládák és -kosarak, a fegyverek (FN Mag vagy .30-as Browning), az IDF kannák, a lámpavédő, az elsősegély doboz, a telefon és a sárvédő.

A gyanta lövegcső helyett az RB esztergáltja (35B100) jöhet(ett) szóba.

Maratást az átépítő készletekhez csak módjával adtak, így leginkább a T-55-höz való Eduard (Tamiyához 35554, Skifhez 35681 külső, 35685 belső), Aber (35128 alap, 35129 sárvédő, 35130 tárolóláda) és Part (P35073 alap, P35074 sárhányó) maratásokat lehet(ett) felhasználni. A kínai cégek akkor még nem álltak rá a maratásokra.

Motort a Calibre 35 (drop in=pottyantós) és a Verlinden gyárt(ott).

Matricát a Bisontól kap(t)unk, a gyártó régi készletei még nem egy-egy konkrét járműhöz készültek, hanem ömlesztve, amihez nekünk kellett a referenciákat böngésznünk (Verlinden, Blue Steel, internet).

Tavaly a Tamiya gondolt egyet és kihozta a Tiran 5-öt (328), a kor szellemének megfelelően feljavítva a régi T-55 készletét. A dobozból is tisztességes harcjárművet készíthetünk el,  de a cégek gondoltak a maximalistákra is. Az Eduard direkt ehhez a készlethez igazított maratása (36262) mellett megjelentek a távol-keletiek is, a kínai Voyager alap (PE35583), sárhányó (PE35584), láda (PEA303) és fegyver (VBS0213) készletekre bontotta szét a kínálatot.

A dél-koreai cégek közül  a Legend a régi átépítő készlete mellé kihozott egy feljavítót is (LF1263), melynek segítségével a ládákat, a kannákat és a fegyvereket cserélhetjük le.

A DEF egyben adja a Tiran 4-5 feljavítóját, amihez új tornyot, ládákat, málhát és esztergált lövegcsövet is mellékel, valamint maratást és matricát (DM35027).

A D-Toys feljavító készlete (DT35072) az üzemanyag tartályokra, a kannákra és a lövegre korlátozódik, ez utóbbit külön is beszerezhetjük (DT35M014 és DTM015 vásznazással).

Festéshez kutyulhatunk, használhatjuk a Humbrol sokaknál bevált 72-esét, az AMMO legfrissebb IDF szetjét (7115), vagy az AK közel-keleti színeit (564).

A Merkava rendszerbe állításával a Tiranok fokozatosan eltűntek az izraeli haderőből és a szomszédos Libanonban zajló polgárháborúban a keresztény milíciák oldalán jelentek meg.

Szíriától is sikerült zsákmányolni T-55-ösöet, melyeket “tiranizáltak”. Ugyanígy jártak az Iraktól és Líbiától beszerzett példányok is. Ezek eleve több évtizedes aktív használat után kerültek a libanoniak kezére, ahol azonnal a harcok sűrűjében találták magukat és több alkalommal is gazdát cseréltek. Éppen ezért alig lehet két egyformát taláni, ráadásul az évek során a festésük is megváltozott. Az általam említett könyvből szinte bármilyen korszakból tudunk kedvünkre valót találni, beleértve a kilőtt, elhagyott, emlékműként szolgáló és múzeumi példányokat is. A szerencsésebbek Uruguayig jutottak el, ahol felújítva, modernizálva, látványos festéssel szolgálnak békés körülmények között.

A Tamiya és Trumpeter T-62-eséből elkészíthetjük a Tiran 6 változatot is, melyekből a Merkavák megjelenése miatt már jóval keveseb szolgált. Átalakítót az azóta hol megszűnő, hol újra felbukkanó AEF Designtól tudunk beszerezni gyenge minőségben. A Trumpeter ellenben tervezi a Tiran 6 kiadását, melyet kíváncsian várok.

 

 

 

 

 

 

Tudj meg többet róla: Hujber Ádám

A szerzőről nem áll rendelkezésre adat.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .