Tudástár

Fotóiskola: Hogyan NE fotózzunk makettet, avagy az általános hibák

 Sokszor találkozom az internet világában olyan makettfotókkal, ahol néha kihívást jelent felfedezni mit ábrázol a kép. Pedig a készítőjét a legjobb szándék vezérelte, és legtöbbször tanácstalanul áll a probléma előtt. A makrófotózás határát súroló munkák, legalább akkora probléma elé állítják a gép elektronikáját, akárcsak minket. Cikkemmel segíteni szeretnék a problémák felismerésében és nem pedig azért, hogy pellengérre állítsak bárkit, mert nem sikerült tökéletesre egy képe.

Kezdetnek az alap kép, ami a teljesség igénye nélkül, bőségesen elég arra, hogy bemutassa nagy gonddal elkészített produktumunkat:
Valami ilyesmi kép az, ahol mindenki láthatja mit készítettük. (Jelen esetben, hogy én milyen trehányan építettem 1:144-es makettet jó pár éve. 🙂 )

Fehéregyensúly:
Jellegzetes probléma, a rossz fehéregyensúly beállítás. Alaposan kivesézem  majd a fotózási alapok cikksorozatomban ezt a témát. Addig annyit, hogy ha nem vagyunk biztosak a pontos szín- hőmérsékletben, válasszuk az előre beállítottakat, vagy még inkább az automata üzemmódot, azzal sokat nem tévedhetünk.

Fókusztávolság:
Ezzel a hibával sokszor lehet találkozni fórumokon. Két oka is lehet. Az egyik hogy az autófókusz valami kontrasztosabbra állította az élességet a háttérben (vagy mi magunk manuálisan), emiatt a makettünk egy paca lett. Másik ok lehet, amit a fotózás alapok topikban már említettem, hogy az objektívünk nem is képes közelebbre élességet állítani, mint a minimális fókusztávolság. Ekkor jobb ha hátrébb megyünk a kemerával és kisebb méretű lesz a képen a makett, minthogy egy homályos pacát készítsünk róla. Az a legbiztosabb, ha kritikus szemmel átnézzük a fotóinkat mielőtt feltöltenénk, és inkább készítsünk egy új képet. A legnagyobb fotósokkal is olykor előfordul, csak ők sosem adnak ki egy ilyet a kezükből.

Bemozdulás:
Ez történik ha nem használunk állványt, vagy valami szilárd pontot amire lehelyezzük a gépet. Nincs mese, ha folyamatos fényű lámpát használunk, és nincs legalább két 1000W-os halogén lámpánk, kár megpróbálni kézből fotózni, hasonló lesz az eredmény.

Zavaros háttér:
Ehhez csak egy dolgot lehet hozzáfűzni, rakjuk egy kis rendet a makett körül. Mi lehet hogy ismerjük a saját makettünket, de a nézőnek kényelmetlen lehet kihámozni a káoszból a produktumot.

Hasonló színű háttér:
A makett színére túlságosan hasonlító háttér sem jó. Legfőképpen az egyszínű makett bele tud olvadni, és akkor már csak mi fogjuk tudni, hogy is néz ki valójában. A legtöbb papírboltban kaphatóak efféle fotókartonok, színes papírok, érdemes két három színt venni egyszerre.

Magas ISO:
Többnyire az állvány hiánya miatt, magas ISO beállítással próbálja meg gépünk elektronikája, vagy mi magunk korrigálni a bemozdulásos életlenséget (lásd: Bemozdulás). Ez a képzaj, nem túl esztétikus látvány. Főleg a kompakt gépek esetében jelentős ez a probléma. Ott már néha ISO 200-nál látványos képzajt kapunk, de a jobb tükörreflexes gépeken sem érdemes ISO 400-nál magasabb értéket beállítani. Állvány használatával mindezt kiküszöbölhetjük, ilyenkor az ISO érték legyen a legalacsonyabb beállításon. Sokszor fog a gép 1-2mp-ig exponálni, és ha nem lökjük meg az állványt közben, akkor szép éles képünk lesz.

Lesti L. Zoltán

Tudj meg többet róla: LLZ

A szerzőről nem áll rendelkezésre adat.

A hozzászólás lezárva

A hozzászólás lezárva. Nem tudsz hozzászólni ehhez a bejegyzéshez.