FAQ2 by Mig Jiménez

Friss és régebbi szaktörténeti- esetleg tutorial könyvek bemutatása

Moderátor: Rumcajsz

szittyah
Hozzászólások: 335
Csatlakozott: 2010.04.26. 16:04

FAQ2 by Mig Jiménez

Hozzászólás Szerző: szittyah »

Még tavaly tettem szert Mig új könyvére. Íme egy rövid ajánló.

Aki arra számít, hogy a FAQ1 tematikáját látja viszont új borításban, az téved. Mig sokat letett az asztalra az első könyvvel, ami végigviszi az olvasót a makettezés különböző kihívásain a kezdetektől. Viszont ha feltételezzük, hogy aki olvassa a FAQ2-őt az olvasta anno az 1-et is, könnyű belátni, hogy ismételni hülyeség lett volna önmagát. Emellett sok egyéb tényező is van a háttérben, aki követi a nemzetközi eseményeket pontosan tudja, hogy Mig már nem egyenlő Mig, vagyis kiszállt egykori, nevét viselő cégéből és új vállalkozásba fogott AK névvel. Ha rossz májú vagyok, azt mondhatnám, hogy az új könyv az új termékek bemutatására született. Ha kicsit megértőbbek vagyunk az egész logikus, azóta másfelé kísérletezett, más vonalon indult el, és most az első könyv óta felfedezett új irányvonalat akarja bemutatni, illetve az előzőeket ezzel folytatni.

De mit kapunk a nem csekély külföldi valutáért? Egy szép vaskos könyvet, ami súlyra sem kevés (hurrá postaköltség  :D ). Az egész könyv csillog-villog, a legmagasabb nyomdai normákat feszegeti. Letisztult, gyönyörű felbontású képek, ízléses tálalás, az egész olyan kiforrott. A könyv csak a harcjármű festési technikákkal foglalkozik. Rövid áttekintés a különböző festékekről, alapozás....Aztán egyből ugrunk a legújabb trendek világába: colour modulation, washing, filters, streaking, olaj technikák, rain marks, hairspray, chipping, rust, dust, mud, oil, tracks. (bocsi, hogy nem fordítottam a neveket...akinek nem ismerősek ezek az elnevezések, annak amúgy se biztos, hogy ezzel a könyvvel kell kezdenie)

Nem meglepő módon az AK termékek uralják a terepet, de ahol muszáj, megemlíti milyen egyéb festékeket használ. A fejezeteket hatalmas felbontású, amolyan inspiráló képek nyitják. Ahol szükséges, van néhány nagyobb kép az elkészült modellekről is. De a folyamatok általában kis méretű képeken vannak bemutatva. Nekem ez kissé zavaró, de az se lenne jó, ha a fele kimaradna, vagy ha a könyv még kétszer ekkora lenne.

A könyv hátsó fertályában értekezik a szerző a kiegészítők festéséről, valamint a dioráma építés elméletéről. És akkor itt egy talán sokunk lelkét megmelengető mozzanat, ugyanis Adóba Laci Építsünk diorámát könyve említést kap, képekkel is illusztrálva. Köszönjük Laci ezúton is, hogy a magyar makettezők hírnevét öregbíted! :)
Az utolsó oldalakon jó felbontású képek szerepelnek a szerző korábbi munkáiról.

Összességében:
Aki most kezdi a makettezést, annak nem feltétlen ez a legcélszerűbb könyv. Viszont aki már "benne van nyakig", és szeretne lépést tartani a "trendekkel", látni, hogyan dolgozik korunk talán leghíresebb makettezője annak élvezetes olvasmány. Emellett leginkább azt mondanám, hogy inspiráció gyűjtésre alkalmas. Sajnos a szöveg fele arra koncentrál, hogy miért a mi termékünkkel lehet a legcsodálatosabb járgányokat festeni... De a maradék másik félben Mig olyan trükköket mond el, amik talán sehol nincsenek ilyen szépen összeszedetten leírva. Például milyen tényezők befolyásolják a hairspray technikát illetve, hogy milyen eredményt kapsz. Sehol nem láttam még ilyen precízen leírva. Ezek azok a bekezdések, ahol láthatjuk a zseniális makettezőt a marketing hablaty mögött :)

És akkor néhány kép:
Csatolmányok
P2178612 copy.jpg
P2178611 copy.jpg
P2178609 copy.jpg
P2178613 copy.jpg
P2178608 copy.jpg
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára szittyah 2013.02.25. 22:16-kor.
"Az embernek - ahogy múlik az idő - törekednie kell látókörének szűkülésére, majd egy bizonyos életkor betöltése után szert kell tenni egy egészséges csőlátásra." Pozsonyi Ádám

Az életben két dolog után fut az ember, egyik a nő, a másik a beöntés.
Válasz küldése

Vissza: “Szakirodalom – Harcjárművek ”